19.2.18

Απολλώνιος ο Τυανεύς


Απολλώνιος ο Τυανεύς

Απολλώνιος ο Τυανεύς ( 1ος αιών μ.Χ. , Νεοπυθαγόρειος φιλόσοφος)
Ο Απολλώνιος γεννήθηκε 4 περίπου χρόνια πριν το Χριστό στα Τύανα της Καππαδοκίας. Αφού σπούδασε ελληνική φιλοσοφία και υιοθέτησε την ασκητική ζωή των Πυθαγορίων, ταξίδεψε πολύ στην Ανατολή (ακόμη και στην Ινδία) και έγινε διάσημος για τις θαυματουργές δυνάμεις του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Έφεσο. Σύμφωνα μ' ένα μύθο εξαφανίστηκε στο ναό της Αθηνάς στη Λίνδο (της Ρόδου) ενώ σύμφωνα μ' άλλο μύθο, εξαφανίστηκε στο ναό της Δικτύννης (Μινωϊκή θεότητα) στην Κρήτη.
Περί το 200 μ.Χ. γράφτηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα αλλά όχι και τόσο αξιόπιστη βιογραφία του από τον Φιλόστρατο.



 Οι ασχολούμενοι με τη μεταφυσική τον θεωρούν κορυφαίο μύστη και από τους μεγαλύτερους μάγους όλων των εποχών. Ήταν σύγχρονος του Ιησού και αυτό έχει σημασία για δύο λόγους: 1) πολλές από τις ιστορίες για τα θαύματά του (μέχρι και νεκρούς ανέστησε!) ίσως να επηρεάστηκαν από τις ιστορίες περί τον Ιησού (ή το αντίστροφο), 2) η υστεροφημία του είναι κατώτερη από αυτό που του άξιζε, πιθανότατα λόγω της επικράτησης του Χριστιανισμού.
Πηγή: http://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=1609

Στο έργο του "Περί ζωής και θανάτου" αναφέρει:
Θάνατος δεν υπάρχει για κανέναν, παρά μόνο φαινομενικά, ούτε γένεση υπάρχει για κανέναν, παρά μόνο φαινομενικά. Η τροπή της ουσίας σε φύση θεωρείται γένεση, ενώ η τροπή της φύσεως σε ουσία κατά τα αυτά θεωρείται θάνατος. Ούτε γεννιέται αληθινά κάτι ούτε φθείρεται ποτέ, μόνο τη μια γίνεται φανερό και ύστερα γίνεται αόρατο· και το μεν πρώτο συμβαίνει λόγω παχύτητος της ύλης, το δε δεύτερο λόγω λεπτότητος της ουσίας, η οποία είναι πάντα ίδια και απλώς διαφέρει κατά την κίνηση και την στάση. Διότι αυτό είναι αναγκαστικά το ίδιον της μεταβολής, που δεν γίνεται από κάπου έξω, αλλά το μεν όλον μεταβάλλεται στα μέρη, τα δε μέρη στο όλον λόγω της ενότητος του παντός. 

ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΤΥΑΝΕΩΣ - Επιστολή νη΄
-Στον Βαλέριο. [ Περί ζωής και θανάτου ]
Απόδοση: Ιαλυσσός
Απολλώνιος ο Τυανεύς - Βίος και Έργο. Τα Σωζόμενα.
Πηγή : http://pyrisporos.blogspot.gr/2008/02/blog-post.html

Σε μια διάλεξη του στον σύλλογο Παλαίχθων ο επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνος Δανέζης, αναφέρει τα ίδια με επιστημονική απόδειξη πλέον, όπως ισχύει σήμερα στην Φυσική, μετά από 2.000 χρόνια!!!!
Δείτε παρακάτω το βίντεο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτίμησε τα μικρά πράγματα και τα όμορφα θα ακολουθήσουν

Ρίξε μια ματιά γύρω σου. Βλέπεις την αντίφαση; Η ομορφιά διαφημίζεται και προωθείται έντονα, αλλά οι ζωές μας έχουν γεμίσει ασχήμια. Γιατί;...